History of Parapara
0 - Voorwoord
Dit boek is voor iedereen die parapara en techpara danst, mensen die het niet kunnen dansen maar interesse hebben in parapara, mensen die regelmatig naar clubs en discos gaan, mensen zonder enige interesse maar denken 'Bestaat dat nog? Dat is toch iets van vroeger?', mensen die graag uit gaan, mensen die niet graag uit gaan, mensen van alle leeftijden en generaties.
Parapara, techpara, eurobeat, hyper techno, juliana's techno, cyber trance... zelfs het lichtelijk afwijkende trapara van een paar jaar geleden.
Aan iedereen die dit boek leest, heb je ooit stilgestaan bij wat parapara en de geschiedenis ervan eigenlijk is?
"Wacht eens even! Ik kan genoeg routines dansen en ik weet alles al zonder dit te hoeven lezen!". Misschien ben je iemand die al vaker op dvd's heeft gestaan en wiens naam welbekend is in de paraparawereld. Misschien ben je iemand die denkt "Parapara? Die dans was vroeger toch populair bij gals1? Bestaat dat nog steeds?", of iemand die nog nooit parapara heeft gedanst en niet eens voor kan stellen hoe een paraparadans eruit ziet.
Ongeacht wat voor persoon je bent, ik denk niet dat iemand tot op heden ooit gedetailleerd onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis en oorsprong van parapara.
Bijvoorbeeld hoe parapara ontstaan is? Of hoe het zo populair is geworden, en wie daarvoor heeft gezorgd? Niemand heeft ooit concreet onderzoek gedaan met daarbij de generatie, lokatie en achtergrond van die periode in gedachten, wel?
Er zijn zo komen veel parapara videos en dvd's om routines te leren uit dat fans het niet eens bij kunnen houden, maar er is nooit iets uitgebracht dat in simpele termen de geschiedenis van parapara heeft uigelegd. Het enige wat er tot dusver was, waren verhalen van de oude garde die al tien jaar of zelfs langer meedoen. Maar nu er steeds meer en meer van deze old timers er mee stoppen, hebben we steeds minder kans om de verhalen te achterhalen. Op dit tempo zal de meer dan 20 jaar geschiedenis van parapara omhuld worden door duisternis en zullen we nooit de nieuwere generaties kunnen vertellen wat er echt gebeurde en hoe het kan dat parapara heden ten dage nog steeds bestaat.
De routines en liedjes zijn bewaard gebleven in filmpjes, maar wat er echt gebeurde in het verleden is begraven, en de nieuwe generatie weet niet meer dat de 'goede oude tijd' heeft bestaan. Ik vind dat een schande! Tot een paar jaar geleden waren er een aantal honderd mensen in de club op een doordeweekse avond in flitsende outfits die een geweldige tijd beleefden.
Als je maar gewoontjes naar dit soort events gaat, zonder de geschiedenis te kennen, zal je geen echte passie en hechtenis krijgen met het genre, en als je het uiteindelijk beu begint te worden kan je zelfs het feit dat je ooit parapara danste compleet afsluiten. Om er zeker van te zijn dat je trots bent op de tijd die je in clubs doorgebracht hebt, is het volgens mij belangrijk om de ware geschiedenis van parapara te kennen, en een goed begin.
Daarom schrijf ik The History of Parapara, met een vleugje humor, gravend naar de dingen die je niet eens zou merken als je niet goed zou opletten, hopend dat je een aantal nieuwe ontdekkingen doet.
Parapara is slechts een van de vele manieren om plezier te hebben, maar het heeft een lange geschiedenis, en veel aspecten die je in je stoutste dromen niet voor zou kunnen stellen.
Hoe dan ook, lees dit boek, voeg de kennis toe aan de basiskennis die je al hebt, en gebruik het om een verhaal te vertellen tijdens je volgende drinkfeestje!
Een woord van de auteur
Ik, de auteur Kenya, ben de paraparawereld binnengerold in de zomer van 1998, precies aan het begin van de 3e parapara boom, en tot op heden (2009) ben ik nooit gestopt en dans wanneer ik de kans krijg. Ik kom oorspronkelijk uit Tokio, en daar woon ik nog steeds. De paraparacultuur die ik dus persoonlijk heb meegemaakt is dan ook die uit Tokio.
Over het hele land zijn er vele clubs en discotheken, en er zijn veel evenementen en originele routines uit iedereen eigen regio. Iedere regio heeft een eigen cultuur, en het is dan dus ook onmogelijk om alles te behandelen. Probeer dus te begrijpen dat alles wat ik vertel vanuit mijn eigen standpunt is, en dus voornamelijk terugslaat op hoe het er in Tokio aan toe gaat.
Ik voeg ook informatie over Juliana's Tokyo toe, en een deel van de tweede parapara boom van 1992 tot 1994. In die tijd zat ik echter nog op de basis- en middelbare school en kon natuurlijk niet naar evenementen gaan. Ik heb dan ook materiaal en verhalen gebruikt die ik gehoord heb tijdens de derde parapara boom, en dus is een deel gebaseerd op hetgeen vernomen is van horen-zeggen en gokken. Mocht je revisies hebben, of materiaal dat je wil doneren, of compleet andere meningen over hoe het er aan toe ging, laat het me alsjeblieft weten!
Ik probeer de inhoud van die boek zo eerlijk en neutraal mogelijk te houden, maar afhankelijk van mijn stemming ten tijde ik dit boek schreef en gebaseerd op mijn eigen ervaringen kan de inhoud dus deels partijdig zijn!
1 gals is de japanse verbastering op het engelse woord 'girls', hiermee worden vooral populaire, modieuze meiden bedoeld.
Geschreven door Ken-ya Toru Sakai, vertaald door Heather Heller en Jimmy Tork.
  • Geschreven door MK☆
  • Op 17-10-2010, 15:18 uur
  • Laatste wijziging op 22-10-2010, 13:36 uur